De komende tijd organiseert Cultuureducatie Enschede diverse Masterclasses, waarin op verschillende onderwerpen dieper ingegaan wordt. De Masterclasses worden georganiseerd voor educatief medewerkers, aanbieders, interne cultuurcoördinatoren (ICC’ers), groepsleerkrachten en studenten. Op dinsdag 15 december 2020 vond Masterclass #1 plaats over het vernieuwde curriculum.
Planning Masterclasses
Onderstaande masterclasses zijn tot nu toe bekend.
- Masterclass #1: 15 december 2020 | Curriculum.nu | doelgroep: iedereen – GEWEEST
- Masterclass #2: 10 maart 2021 | Voorbereidend lesmateriaal | doelgroep: aanbieders
- Masterclass #3: 16 maart 2021 | Diversiteit & inclusie | doelgroep: EM’ers en aanbieders
- Masterclass #4: 12 april 2021 | Ontwikkeling van het kind | doelgroep: iedereen
Masterclass #4: Ontwikkeling van het kind
Datum: 12 april 2021
Tijd: 16.00 uur – 17.00 uur
Locatie: online – Blackboard Collaborate
Voor: leerkrachten, aanbieders in het Cultuurmenu, educatief medewerkers, studenten van de Pabo of andere (creatieve) docentenopleidingen
Spreker: Gerdie Deterd Oude Weme

Masterclass #4 staat in het teken van de typische ontwikkelingspsychologische kenmerken van kinderen tussen 4 en 12 jaar. Wat betekent dit voor hun motivatie, sociaal en cognitief functioneren en gedrag? Voor de groepsdynamiek in een klas? En wat is het belang van kunst en cultuur voor de vorming van de identiteit? Met praktijkvoorbeelden en kennis vanuit de pedagogiek en ontwikkelingspsychologie geeft Gerdie Deterd Oude Weme antwoord op deze vragen. Je krijgt direct toepasbare tips voor als je voor de klas staat en inzicht in het gedrag van kinderen.
Meld je aan!
Via dit formulier kun je je aanmelden voor Masterclass #4 – Ontwikkeling van het kind. De deelname is gratis.
Masterclass #3: Cultuureducatie & Diversiteit/Inclusie
Datum: 16 maart 2021
Tijdstip: 9.00 uur – 11.00 uur
Locatie: Online – via Zoom
Voor: Aanbieders in het Cultuurmenu, educatief medewerkers
Spreker: Chantal Suissa (chantalsuissa.com)
Beeldende kunst, muziek, dans en andere kunstvormen hebben gemeen dat ze een universele taal spreken. Overstijgend aan het woord, de taal of sociale structuren. De kortste afstand tussen twee mensen in de glimlach, maar de kortste afstand tussen twee zielen is misschien wel de kunst in de meest brede zin van het woord.

Kunst en cultuur voor iedereen?
Als we stellen dat de taal van het beeld, de muziek en de dans universeel is, betekent het dan ook dat cultuureducatie van en voor iedereen is? Wie bepaalt wat er in de musea hangt en welke theater‐, toneel‐ en dansstukken er worden opgevoerd? Is de diversiteit van ons land met al haar rijkdom en de gevoeligheden, die bij dit thema komen kijken, wel goed vertegenwoordigt in onze cultuursector? Weerspiegelen diegenen die onze belangrijke kunst- en cultuurinstanties runnen en onze docenten en educators wel onze bevolking? Wat is de stem en zichtbaarheid van diverse minderheden binnen cultuureducatie? Waar liggen de uitdagingen en waar de kansen? Kijken we teveel door een witte bril, of niet? Deze en misschien ook nog andere vragen gaat Chantal samen met de deelnemers verkennen in de Masterclass.
> Meld je aan bij Doremiek Lamain, via doremiek@cultuureducatie-enschede.nl. De deelname is gratis.
Masterclass #2: Voorbereidend lesmateriaal
Datum: 10 maart 2021
Tijdstip: 15.30 uur – 16.30 uur
Locatie: Online – Zoom
Voor: Aanbieders in het Cultuurmenu, educatief medewerkers
Eén van de kwaliteitscriteria voor het aanbod in het Cultuurmenu is dat deze beschikt over passend en inspirerend voorbereidend materiaal. Vanaf 1 mei 2021 moet al het aanbod in het Cultuurmenu een gedegen (les)opzet hebben en voorbereidend lesmateriaal bevatten. Zodat het méér is dan alleen een uitje of leuke workshop, zodat het een gedegen plek krijgt in het schoolprogramma.
In deze Masterclass bespreken we de nut en noodzaak van voorbereidend lesmateriaal, we delen do’s en dont’s, wisselen ervaringen uit en geven praktische handvatten voor het maken van lesmateriaal door middel van tools als Lesson Up. We zullen elkaar informeren en inspireren en tevens is dit de gelegenheid om onderling afspraken te maken voor verdere collegiale coaching.
> Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Doremiek Lamain, via doremiek@cultuureducatie-enschede.nl. Deelname is gratis.

Masterclass #1: Curriculum.nu
Interactieve informatiebijeenkomst over Cirruculum.nu vakgebied kunst & cultuur
Deze Masterclass vond plaats op 15 december 2020. Een terugblik en meer informatie over de Masterclass vind je hier. Moniek Warmer van het SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling) gaf in deze Masterclass alle informatie over de ontwikkelingen van Curriculum.nu op het gebied van Kunst & Cultuur.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over de Masterclasses kun je contact opnemen met Doremiek Lamain: doremiek@cultuureducatie-enschede.nl