Scholen zijn momenteel druk bezig om voor het ‘Nationaal Programma Onderwijs’ (NPO) een schoolprogramma op te stellen voor komend schooljaar. Wij krijgen verschillende vragen over welke rol cultuureducatie hierin zou kunnen spelen en of er binnen Cultuureducatie Enschede aanbod is dat ingezet kan worden. Daarover informeren we je graag!
Cultuureducatie draagt bij aan betere leerprestaties en stimuleert het creatief proces bij kinderen. Door middel van cultuureducatie ontwikkelen kinderen hun verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen en communicatieve vaardigheden. Handig in deze 21e eeuw!
Cultuureducatie kent een actieve ervaringsvorm van kunstbeoefening (maken/doen) en een receptieve ervaringsvorm (kijken). Binnen cultuureducatie wordt onderscheid gemaakt in 7 kunstdisciplines: beeldende kunst, dans, drama, erfgoed, literatuur, mediakunst en muziek.
Aanknopingspunten voor cultuureducatie
De Menukaart van het NPO biedt verschillende mogelijkheden om extra aandacht te geven aan cultuureducatie. Klik hier om per doelgebied te vinden welke aanknopingspunten voor cultuureducatie wij zien bij bepaalde interventies. Hieronder staan een aantal algemene punten.
Activiteiten
Via het Cultuurmenu kunnen gemakkelijk activiteiten worden geboekt. Door middel van de filters kan een activiteit gezocht worden die aansluit bij jullie programma. Voor deze ‘extra’ activiteiten die worden geboekt ter invulling van het NPO kan Evelien Harberink vanuit het Cultuurmenu de school een aparte factuur sturen.
Kunstvakdocent
Indien je komend schooljaar voor een langere periode wilt inzetten op cultuureducatie, kunnen wij je in contact brengen met een zzp-docent die kan voldoen aan jullie wensen. Als school kun je zelf met deze kunstvakdocent het (uur)tarief, de periode en de inhoud van de lessen afstemmen. De docent kan de gemaakte uren per factuur bij de school declareren.
Maatwerk
Alle basisscholen uit de gemeente Enschede zijn via Cultuureducatie Enschede gekoppeld aan een educatief medewerker van één van de Enschedese culturele instellingen. De educatief medewerker is ambassadeur van het gehele culturele veld en ondersteunt de scholen. Ze helpen bij het vormgeven van het cultuuronderwijs, zoals het opstellen van het cultuurbeleidsplan, de keuze uit het Cultuurmenu en het implementeren van culturele activiteiten in de school. Indien je binnen het NPO extra aandacht wil geven aan cultuureducatie, kan ‘jouw’ educatief medewerker helpen met het vormgeven van de inhoud. Maak je wensen aan hem/haar kenbaar en zorg samen voor maatwerk.
Vakoverstijgend
Cultuureducatie kan als doel worden ingezet, maar zeker ook als middel ter ondersteuning om andere doelen te bereiken. Bespreek de mogelijkheden met de educatief medewerker die aan jouw school is gekoppeld.
Deskundigheidsbevordering
Vanuit Cultuureducatie Enschede kunnen wij samen met onze samenwerkingspartners, zoals Saxion en ArtEZ Conservatorium, trainingen voor leerkrachtenteams verzorgen. Indien hier behoefte aan is, horen wij dat graag. We leveren graag maatwerk.
Wij hopen je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Indien je vragen en/of opmerkingen hebt, neem dan gerust contact met ons op!
Met vriendelijke groet,
Evelien Harberink- evelien@cultuurmenu.org | 06-48463895
Emma Bouman – emma@cultuureducatie-enschede.nl | 06-86880192