De aanvraag om in Enschede nog vier jaar door te kunnen met het programma Cultuureducatie met Kwaliteit is goedgekeurd. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt het project Cultuureducatie Enschede met ruim €500.000,- en de gemeente Enschede legt eenzelfde bedrag bij. Hierdoor kunnen we nog vier jaar (2021 t/m 2024) verder met het verhogen van de kwaliteit van cultuureducatie in Enschede.
We willen graag zoveel mogelijk bijdragen aan de creatieve en culturele vorming van kinderen in Enschede. Daarbij is het doel om dit structureel in te bedden in het onderwijs. Het is belangrijk dat alle kinderen hun creativiteit ontwikkelen. Zoals Picasso al zei: ‘Elk kind wordt geboren als kunstenaar, het is de uitdaging dat je leven lang te blijven.’ Creativiteit, nieuwsgierigheid en een ontdekkende houding zorgen ervoor dat we ons in de volle breedte kunnen ontwikkelen tot zelfsturende en probleemoplossende mensen.
De komende vier jaar werken we in Enschede door op de basis die ontwikkeld is in de afgelopen acht jaar Cultuureducatie met Kwaliteit. Speciale aandacht gaat de komende vier jaar naar:
- Experimenten die ook de naschoolse en buitenschoolse opvang bereiken
- Het koppelen van cultuureducatie in het primair onderwijs aan het voortgezet onderwijs: het succesvolle programma Art2Go voor de tweede klassen van het voortgezet onderwijs wordt geïntegreerd in het project
- Deskundigheidsbevordering van leerkrachten en educatief medewerkers van culturele instellingen
- Kansengelijkheid: cultuur moet bereikbaar zijn voor alle kinderen in Enschede
De ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Enschede is een steun in de rug om te werken aan nog betere cultuureducatie op alle scholen in Enschede.
Willem Jaap Zwart
Voorzitter Stuurgroep Cultuureducatie Enschede
Cultuureducatie Enschede
In het project Cultuureducatie Enschede werken de culturele instellingen van Enschede (van reisopera tot museum en van bibliotheek tot theater) samen met alle basisscholen (inclusief het speciaal onderwijs), de gemeente en de PABO en het Conservatorium aan een samenhangend cultuureducatie programma. Ook vrije aanbieders van cultuureducatie, zoals Focus, de Theatermakerij en Cultuurgeluid, werken mee in het project. De educatief medewerkers van de culturele instellingen hebben elk met vijf tot tien scholen intensief contact om hen te begeleiden bij het vormgeven van cultuureducatie. Daarbij is de vraag van de school leidend.
Foto header: Christina Bakuchava
Foto Willem Jaap Zwart: Annina Romita