Afgelopen woensdag 5 juni organiseerde Cultuureducatie Enschede de tweede editie van het Red Carpet Event. Een jaarlijks terugkerend evenement waar aanbieders en afnemers van activiteiten op het gebied van cultuureducatie elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en nieuwe inzichten op doen. Alles om cultuureducatie binnen het Enschedese primair onderwijs naar een nog hoger plan te trekken.
Netwerk van ICC’ers versterken
Ruim 50 betrokkenen rondom cultuureducatie in Enschede waren aanwezig bij het evenement. Het Red Carpet Event is bedoeld om het netwerk van interne cultuurcoördinatoren (ICC’ers) in Enschede te versterken. Deze leerkrachten zijn binnen hun school verantwoordelijk voor het cultuureducatie-beleid en daarom van groot belang voor het op langere termijn borgen van cultuureducatie binnen een school. Op dit moment hebben 47 van de 70 scholen in het primair onderwijs in Enschede een opgeleide ICC’er.
Opening in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe
Het eerste gedeelte van het Red Carpet Event vond plaats in het Rijksmuseum Twenthe. Directeur Arnoud Odding opende de middag en benadrukte het belang van cultuureducatie voor opgroeiende kinderen. Na een korte introductie door Collin Vaneker (projectleider Cultuureducatie Enschede) en Evelien Harberink (coördinator Cultuurmenu) konden de deelnemers kiezen tussen de theatrale rondleiding Vita van Theater Sonnevanck bij de tentoonstelling Ars longa, vita brevis of een workshop Kunst Kijken in een van de museumzalen.
Via een wandeling over de Cultuurmijl kwamen de deelnemers aan bij de Museumfabriek, waar het tweede gedeelte van het evenement plaatsvond. Na een bezoek aan de tentoonstelling werd in de Makerspace in kleine groepen gediscussieerd over thema’s die leven bij zowel aanbieders als afnemers van cultuureducatie-activiteiten. Het evenement werd op stijlvolle wijze afgesloten door stadsdichter Jos Eertink, die de hele middag had meegekeken.
Het Cultuurmenu
Cultureel vraag en aanbod komen in Enschede samen op het Cultuurmenu. Op de website www.cultuurmenu.org kunnen scholen een uitgebreid overzicht vinden van het kunst- en cultuuraanbod voor alle groepen van het primair onderwijs. In het convenant dat in Enschede tussen de gemeente, de culturele instellingen en het primair onderwijs in 2015 is gesloten is afgesproken dat elke klas van elke basisschool per schooljaar minimaal één culturele activiteit afneemt uit het Cultuurmenu. In totaal zijn er op dit moment 19 aanbieders*; alle grote gesubsidieerde culturele instellingen in Enschede, evenals een aantal aanbieders uit de vrije sector. Het Cultuurmenu wordt door de drie partijen (gemeente, culturele instellingen en het primair onderwijs) gezamenlijk gefinancierd.
Cultuureducatie Enschede
Via het landelijke project Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) krijgt cultuuronderwijs op basisscholen in Nederland een nieuwe impuls. Binnen Enschede gebeurt dat via het project Cultuureducatie Enschede, waaronder Culturage en het Cultuurmenu vallen. Binnen Cultuureducatie Enschede werken het primair onderwijs, culturele instellingen en de gemeente Enschede sinds 2013 intensief samen om alle kinderen van alle Enschedese basisscholen kwalitatief goed cultuuronderwijs te bieden. Het doel is om alle 14.500 leerlingen in het primair onderwijs in Enschede in 2020 deel te laten nemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit-projecten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Enschede en het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).
* De aanbieders in het Cultuurmenu zijn: Concordia, Orkest van het Oosten, Kaliber Kunstenschool, De Museumfabriek, Nederlandse Reisopera, Openbare Bibliotheek Enschede, Poppodium Twente, Rijksmuseum Twenthe, TETEM Kunstruimte, Theater Sonnevanck en Wilminktheater en Muziekcentrum. De particuliere initiatieven zijn BIK-way, Cultuurgeluid, Focus!, Hartkwartier, Leskwartier, Somnium Music, Tessa Kortenbach en Theatermakerij Enschede.
Foto: Agnes Booijink