Van maart tot en met juli 2018 hebben leerlingen uit groep 7 van de Paulusschool deelgenomen aan een project van Stichting Move, waarin zij samen met studenten van studentenvereniging AEGEE-Enschede en graffiti-artiest Ray Nijhuis een muurschildering hebben ontworpen en gemaakt. De muurschildering is gerealiseerd met een bijdrage vanuit het wijkbudget en is te bezichtigen aan de G.J. van Heekstraat 408 in Enschede (Stichting de Melkweg).
Kunst & Cultuur
Aan het begin van het project mochten de kinderen kiezen voor een thema. Ze kozen voor ‘Kunst & Cultuur’, omdat ze het belangrijk vinden dat de buurt er mooi uitziet en iedereen kan genieten van muziek, theater en ander vermaak. Met dit thema in gedachten zijn de kinderen samen met de studenten de wijk Twekkelerveld gaan verkennen. Ze ontdekten dat de buurt wel wat opgeknapt kon worden. Ook buurtbewoners waren het hier mee eens: “Ik vind dat er wel wat meer kleur in de wijk mag komen”, vertelde een mevrouw die met haar hond aan het wandelen was, “Het is hier zo grijs”. Ook merkten de kinderen op dat maar weinig buurtbewoners vrolijk waren, en dat terwijl het een hele mooie dag was. Daar moest wat aan gedaan worden!
Na een brainstormsessie en stemronde kwam het winnende idee uit de bus: een graffitimuur-schildering om meer kleur en vrolijkheid in de wijk te realiseren. Naast het plan om de buurt kleurrijker te maken, wilden de kinderen ook dat de muurschildering een boodschap zou communiceren: iedereen is gelijk en het is belangrijk om elkaar met respect te behandelen. Ook hoopten ze de buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Met zelf ontworpen flyers en posters zijn de kinderen daarom de buurt in gegaan om de bewoners uit te nodigen voor de feestelijke onthulling van het prachtige resultaat.
“Drie.. twee.. één..”
Op de dag van de onthulling waren de studenten en kinderen al vroeg op pad om de nodige inkopen te doen. De bezoekers moesten natuurlijk voorzien worden van lekkere hapjes en een drankje. Ook het onthullingsdoek en de versieringen moesten nog worden opgehangen. Een hele opgave! Gelukkig werden de kinderen geholpen uit allerlei hoeken en kwamen de studenten met een goed plan. De kinderen werden verdeeld in groepjes op basis van hun talenten. Elk groepje kreeg de verantwoordelijkheid over een taak: de boodschappen, de bereiding van de hapjes, het ophangen van de versiering en natuurlijk het verwelkomen van de gasten. Zoë en Lieke mochten vertellen over het project en aftellen tot aan het vallen van het doek. De bezoekers telden vol verwachting mee: “Drie.. twee.. één..”, gevolgd door een “Wauw!” en een daverend applaus. Het was een groot succes!
“Spelen jullie ook tikkertje?!”
Naast dat de studenten een aantal keer bij de kinderen in de klas kwamen, namen de studenten de kinderen ook een dag mee naar hun eigen ‘klaslokaal’, om een kijkje te nemen in het leven van een student. Tijdens het uitstapje kregen de kinderen een actieve rondleiding over de campus van de Universiteit Twente die werd afgesloten met een speurtocht. Zo hebben de kinderen verschillende kunstwerken bewonderd, tikkertje gespeeld met een computersysteem en toegekeken hoe een miniatuur fietsje uit hout werd gesneden met hightech lasers. Daarna namen de studenten de kinderen mee naar een studentenhuis. “Juf, hier wil ik dus echt nooit wonen!”, riep Denise, nadat een student haar vertelde dat ze met elf andere studenten samenwoont.