Sinds 2013 investeert het ministerie van OCW landelijk in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). De eerste periode liep t/m 2016. De aanvraag in 2013 werd geschreven onder de naam Culturage. In deze periode is veel verbeterd op het gebied van cultuureducatie in Enschede. De nieuwe periode CmK, die van 2017 tot 2020 loopt, richt zich op het verdiepen van wat er in de periode 2013-2016 is gerealiseerd en op het vergroten van het aantal deelnemende scholen. Hieronder een overzicht van wat bereikt is in de eerste periode CmK in Enschede.
Samenwerking
De intensieve samenwerking tussen de culturele instellingen, het primair onderwijs en de gemeente heeft er toe geleidt dat op allerlei vlakken duurzame trajecten opgestart worden en scholen en instellingen, maar ook instellingen onderling elkaar beter kennen en weten te vinden.
Deskundigheidsbevordering
Om goed cultuuronderwijs te verankeren in het basisonderwijs is deskundigheidsbevordering van zowel de leerkrachten van de scholen als de educatief medewerkers van culturele instellingen van groot belang. Leerkrachten zijn bijgeschoold in het geven van kunstvakken en er is veel aandacht besteed aan procesgerichte didactiek. “Dat houdt in dat de leerling de wereld onderzoekt op een creatieve manier. Deze didactiek leert de leerlingen om geen genoegen te nemen met het eerste antwoord dat ze vinden of bedenken, maar dat ze meerdere mogelijkheden uitproberen, autonoom denken, buiten het kader durven gaan en onderbouwde keuzes maken.”, aldus trainer en adviseur Karin Kotte.
Doorlopende leerlijnen
Er zijn een groot aantal doorlopende leerlijnen ontwikkeld. Deze leerlijnen worden vanaf het schooljaar 2017/2018 geïmplementeerd op scholen. Kernconcepten bij de ontwikkeling van de leerlijnen zijn de verankering in het curriculum, aandacht voor het individuele creatieve proces van kinderen en een veranderende rol van de leerkracht. Van de leerkracht wordt een coachende rol verwacht, niet alleen de overdracht van kennis.
Cultuurmenu
In Enschede werd het culturele aanbod voor de scholen aangeboden op papier of in PDF via het Kunstmenu. Inmiddels is dit omgebouwd naar een modern, stadsbreed online menu, genaamd Cultuurmenu. Hierin wordt zowel het zoeken, als het boeken, plannen en evalueren van culturele activiteiten ondersteunt. Alle Enschedese basisscholen nemen hier inmiddels aan deel.
Foto header: Christina Bakuchava